Chcesz zadbać o swoje zdrowie? Może warto przestawić się na ekologiczną żywność? W poniższej publikacji zastanowimy się nad tym czy warto kupować ekologiczną żywność.
Obecnie bycie proekologicznym stało się wręcz czymś modnym. Nie ma żadnego problemu z zakupem zdrowej żywności, bo sklep ekologiczny jest czymś powszechnym. Znajduje się każdym mieście, a w Internecie można znaleźć multum produktów z oznaczeniami eko, bio czy organic.
Jakie wymagania stawia się żywności ekologicznej?
Produkty ekologiczne są coraz popularniejsze, wybierają je świadomi konsumenci, którzy chcą wspierać środowisko naturalne i zdrowo się odżywiać. Żywność eko musi spełniać multum odgórnie narzuconych wymogów. Jest kontrolowana już na etapie uprawy roślin czy hodowli zwierząt, a następnie podczas jej wytwarzania. Nie może być w niej sztucznych dodatków, antybiotyków, stymulatorów wzrostu, chemicznych barwników i wzmacniaczy smaku, trujących pestycydów i regulatorów wzrostu.
Co ma do zaoferowania sklep ekologiczny?
W sklepie ekologicznym można znaleźć szereg produktów z różnych kategorii. Żywność eko jest bogata w składniki odżywcze, wolna od toksyn i organizmów inżynierii genetycznej. Nie ma mowy o napromieniowywaniu jej ani wzbogacaniu o szkodliwe substancje chemiczne. Oferowane produkty wyróżniają się wysokimi walorami zapachowymi, smakowymi i odżywczymi.
Sklep ekologiczny wolny od produktów GMO
W zwykłych sklepach coraz częściej można natknąć na produkty GMO, które wywierają bardzo szkodliwy wpływ na organizm. Nie mają niczego wspólnego z naturą, a wielu konsumentów nie zdaje sobie nawet sprawy z tego, że je spożywa. W rolnictwie ekologicznym zabronione jest stosowanie organizmów genetycznie modyfikowanych. Nie przyczynia się ono do degradowania gleby, zanieczyszczania powietrza i wody.
Czy sklep ekologiczny rzeczywiście oferuje zdrowszą żywność?
Nawet jeśli na opakowaniu producent zastosuje termin „naturalny”, nie ma gwarancji na to, że jest on ekologiczny. Produkty eko muszą posiadać odpowiedni certyfikat. Euro liść wskazuje na to, że dana żywność została poddana ścisłym kontrolom i spełnia wszystkie wymagane normy. Jest to gwarancją tego, że dany produkt jest rzeczywiście zdrowy, pełen substancji odżywczych.
Sklep ekologiczny a zwykły – czym różni się asortyment?
Tylko produkty pochodzenia ekologicznego posiadają odpowiednie certyfikaty, to właśnie one wyróżniają ją od żywności produkowanej konwencjonalnie, przy użyciu chemicznych środków. Trzeba też liczyć się z wyższą ceną, ale idzie ona w parze z jakością. Lepiej zapłacić nieco więcej, ale za wartościowy produkt. Żywność ekologiczna ma pozytywny wpływ na sferę psychofizyczną. Jej wytworzenie jest bardziej praco- i czasochłonne niż produktów powstających na skalę masową.