arysa.pl

moda, uroda, styl życia, dziecko

ciasta wielkanocne
Lifestyle

Ciasta wielkanocne – podpowiadamy co upiec na Wielkanoc

Każdy okres świąteczny ma charakterystyczne potrawy, które należy mieć na swoim stole. Co prawda, to tradycja wyznacza pewne trendy, jednak niekiedy są odstępstwa od takich klasycznych standardów – każda rodzina rządzi się swoimi prawami. Większość z nas jednak, jest wierna klasyce zaczerpniętej od babć, ciotek lub mam – jednogłośnie stwierdzając, iż na wielkanocnym stole nie może zabraknąć baby wielkanocnej lub słodkości zarezerwowanych tylko dla tego czasu.

Słodkości, jak każda inna potrawa świąteczna mają swój ukryty przekaz. Tak samo i tutaj – wielkanocnych słodkości nie może zabraknąć na stole, by przez cały następny rok rodzina żyła w dostatku i szczęściu, a więc słodkość jest objawem obfitości w życiu. Jakie są charakterystyczne ciasta na Wielkanoc? Czy można wybrać ciasto, które jest w szczególności amuletem szczęścia?

Które to są te wielkanocne ciasta? Wybór wcale nie jest taki prosty…

Co kraj, to obyczaj powiedziałby każdy, kto nie chce dokonać jednoznacznego wyboru. Czerpiąc z wiedzy, jaką dostarczają nam cukiernie i lokale zajmujące się przygotowywaniem świątecznych pyszności, prym wiodą mazurki, serniki oraz mało doceniane baby wielkanocne. Jest to podium, jeśli chodzi o najczęściej wybierane ciasta przez klientów oraz ciasta wykonywane w zaciszu domowym. Jakie jeszcze ciasta zasługują na wymienienie? Przede wszystkim: pascha wielkanocna, karpatka oraz przeróżne tarty.

Mnogość ciast dostępnych na rynku powoduje słodki zawrót głowy. Jak nie zwariować w gąszczu przeróżnych ciast? Rozwiązaniem może okazać się własnoręczne wykonywanie słodkości w domowym zaciszu. Oprócz ostatecznego wyboru co do wyboru składników, jest ta satysfakcja, że wykonało się to własnoręcznie.

Poczuj się jak profesjonalny cukiernik w zaciszu własnej kuchni

Poszukując sposobu, w jaki sposób zaskoczyć swoich świątecznych gości warto poszukać przepisy na babki, by tym łatwym sposobem namalować uśmiech niedowierzania naszych gości. Tych jest mnóstwo – różnią się dodatkami oraz recepturą wykonania. Jaki jest najlepszy sposób na przygotowanie babki? Ciasto ucierane! Poniżej znajduje się przepis, jak wykonać to proste ciasto.

Szybki przepis na proste ciasto ucierane

1. Przygotuj odpowiednie składniki (mąka, masło, jajka oraz cukier) odpowiednio wcześnie, by były w temperaturze pokojowej. I w odpowiednich proporcjach – takich, jaka Cię interesuje.
2. Gdy będą już gotowe, utrzyj masło z cukrem i żółtkami jaja na jednolitą masę. Następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, by również tworzyły jednolitą konsystencję. To odpowiedni moment, by dodać swoje ulubione dodatki. Inwencja twórcza zależy od kucharza.
3. Ubij białka i dodaj je do powyższej masy. Dodawaj powoli, najlepiej łyżką, dbając o każdy ruch. Białka są wrażliwe na gwałtowne ruchy, takim sposobem możesz uszkodzić ich strukturę. Gdy tworzą gęstą, jednolitą masę możesz przekładać ją tam, gdzie chcesz. Większa foremka lub kilka mniejszych – należy pamiętać, by do odpowiedniej wielkości foremki dostosować czas pieczenia, by nie spaliły się. W ferworze przygotowań świątecznych wcale o to nietrudno!