arysa.pl

moda, uroda, styl życia, dziecko

potrawy z ziemiankow
Lifestyle

Potrawy z ziemniaków – TOP 5

Ziemniaki są bardzo wszechstronne i smaczne, dlatego zajmują wyjątkowe miejsce w kuchni. To bazowy składnik wielu dań – są idealną podstawą dla obiadowych potraw. Oto pięć dań z ziemniaków, które są popularne w polskich domach.

Z wody albo w formie frytek? Absolutnie na tym potencjał tego warzywa się nie kończy! Ziemniaki tłuczone, puree, w mundurkach, pieczone, placki ziemniaczane, knedle, kopytka, zapiekanki, ziemniaki faszerowane, szare kluski, a może zupa ziemniaczana? Polska kuchnia słynie z dań z ziemniaków – przekonaj się, że można z nich przyrządzić różne ciekawe dania.

Babka ziemniaczana – tradycja polskiej kuchni

Babka ziemniaczana to jedno z najbardziej klasycznych dań w polskiej kuchni. To smaczne i pożywne danie, przygotowywane z tartych ziemniaków, cebuli, jajek i mąki. Babka ziemniaczana może być dodatkowo wzbogacona o mięso, np. kiełbasę, tworząc wyjątkową kompozycję smaków i konsystencji.

 Różne regiony mają swoje odmiany tego dania z ziemniaków. Jest znana przede wszystkim w północno-wschodnich krańcach kraju, na Podlasiu, Mazowszu Północnym i Suwalszczyźnie. Z kolei na Śląsku jest nazywana kartoflakiem.

Placki ziemniaczane – chrupiąca rozkosz

Placki ziemniaczane to tradycyjna, prosta i bardzo lubiana potrawa. Smażone na złoto, mogą stanowić samodzielne danie albo dodatek do innych składników. Można je serwować z kwaśną śmietaną, chrupiącym boczkiem lub… z cukrem pudrem. Ich chrupiąca skórka i miękki środek to prawdziwa rozkosz dla podniebienia.

Ziemniaki pieczone w ognisku lub na grillu – prosto i smacznie

Pieczone ziemniaki to doskonały przykład, jak z prostych składników można stworzyć wyjątkowe danie. Oprószane ziołami, skropione oliwą i pieczone na złocisto, stają się aromatycznym przysmakiem. Wyjątkowo dobrze pasuje do nich rozmaryn lub tymianek. Dodatek czosnku czy sera podkreśla ich wyjątkowy smak.

Można je serwować z warzywami z grilla albo sałatką z pomidorów i kiszonych ogórków. Kuchnia polska obfituje w dania z grilla – tak przyrządzone ziemniaki będą smacznym dodatkiem do karkówki czy polędwiczek.

Zupa kartoflana – rozgrzewający klasyk

Zupa kartoflana to klasyka kuchni polskiej, idealny na chłodniejsze dni. Gotowane w bulionie ziemniaki tworzą gęstą i sycącą zupę, którą można wzbogacić o warzywa, kiełbasę czy boczek. Podawana z koperkiem i chrupiącym chlebem to pomysł na prosty i smaczny obiad.

Knedle ziemniaczane z owocowym nadzieniem

Knedle ziemniaczane to pyszne kluski, które są wypełnione nadzieniem – zwykle śliwką, morelą albo truskawką. Można je serwować ze śmietaną lub bułką tartą podrumienioną na maśle oraz z cukrem.

Materiał zewnętrzny